Ιστορικά για την απόκτηση ενός SSL είχατε να πληρώσετε από $ 10 έως $ 1000 για ένα πιστοποιητικό SSL για την ιστοσελίδα σας.

Στις 18 Νοεμβρίου, το Ίδρυμα Ηλεκτρονικών Συνόρων (EFF) ανακοίνωσε ένα σχέδιο που θα κάνει τα SSL και την κρυπτογράφηση στο διαδίκτυο εντελώς δωρεάν. Έχουν δημιουργήσει μια μηκερδοσκοπική οργάνωση που ονομάζεται (ISRG) σε συνεργασία με το Mozilla, το Πανεπιστήμιο του Michigan, Cisco, Akamai και Identrust.

Η ISRG ξεκινούν ένα έργο που ονομάζεται Lets Encrypt που θα κάνει δωρεάν τα SSL πιστοποιητικά που διατίθενται για οποιαδήποτε ιστοσελίδα από το καλοκαίρι του 2015. Επίσης επειδή πάντα ήταν αρκετά δύσκολο να εγκαταστήσετε ένα πιστοποιητικό SSL δημιουργούν εφαρμογές για πλατφόρμες όπως το Linux και άλλα web hosting λειτουργικά συστήματα που σας επιτρέπουν να εγκαταστήσετε και να ενεργοποιήσετε το SSL για τον web server σας με το πάτημα μερικών πλήκτρων.

Έτσι,  αρχής γενομένης από το καλοκαίρι του 2015, όχι μόνο θα είναι δωρεάν τα SSL για οποιαδήποτε ιστοσελίδα, αλλά θα είναι επίσης σε θέση να εγκαταστήσετε και να ενεργοποιήσετε το SSL για το site σας με λίγα μόνο κλικ και χωρίς πληρωμή.