Η έκτη αναβάθμιση του Google Penguin, που ονομάστηκε Penguin 3.0, έφτασε με ανάμεικτα συναισθήματα τέλη Οκτωβρίου 17.  Οι ιδιοκτήτες site άρχισαν να αναφέρουν διακυμάνσεις στις κατατάξεις των σελίδων, τόσο θετικές όσο και αρνητικές, κατά την ημερομηνία αυτή. Οι μεταβολές στην κατάταξη συνεχίζουν να συμβαίνουν, και είναι ασαφές αν η αναβάθμιση έχει ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με τον Pierre από την Google, είναι μια αργή, παγκόσμια αναβάθμιση.”

Αλλά τι, συγκεκριμένα, έχουν βάλει σαν στόχο; Το Google δεν έχει πει πολλά για το Penguin 3.0, οπότε ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά και να δούμε τι μπορούμε να προσδιορίσουμε.

Το Penguin 3.0 Στοχεύει τα web sites που έχουν ύποπτα εισερχόμενα links

Ο αλγόριθμος Penguin στοχεύει spammy links, και με κάθε ενημέρωση Penguin, η Google γίνεται όλο και πιο ακριβείς στην επισήμανση sites που χρησιμοποιούν τακτικές black hat. Η τελευταία ενημέρωση είναι η πιο πρόσφατη απόπειρα της Google να επιβάλει κυρώσεις σε σιτε που δεν συμμορφώνονται με τις κατευθυντήριες γραμμές για την ποιότητα και την επιβράβευση εκείνων που συμμορφωνονται.

Τι πρέπει να κάνετε εάν πέσατε στην κατάταξη

Τα καλά νέα είναι ότι θα μπορέσετε να ανακάμψετε πιο γρήγορα από την κατάταξη από παλιότερα. Στο παρελθόν, οι ιδιοκτήτες ιστοσελίδα έπρεπε να περιμένουν για την επόμενη αναβάθμιση για να δούνε αν είχαν κάνει τις απαραίτητες αλλαγές που απαιτούνται για να ανακάμψει η ιστοσελίδα. Τώρα που η αναβάθμιση φαίνεται να  συνεχίζει για παρατεταμένη χρονική περίοδο, η ανάκαμψη θα μπορούσε να συμβεί γρηγορότερα.

Αν έχετε επηρεαστεί αρνητικά από την Penguin, είναι σημαντικό να καθοριστεί τι κάνατε λάθος, και, στη συνέχεια, κάντε τις απαραίτητες αλλαγές. Ελέγξτε τα backlink σας. Στείλτε τις αιτήσεις κατάργησης σύνδεσμο αν είναι αναγκαίο, ή να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο αποκηρύξει της Google (disavow tool).

Όπως πάντα, το καλύτερο είναι να ακολουθείτε τις οδηγίες ποιότητας της Google για να σας βλέπει με καλό μάτι και να μην προσπαθείτε να ξεγελάσετε τον βασιλιά τις αναζήτησης. Το μέλλον της αναζήτησης ανεξάρτητα από τα σχέδια της Google είναι να συνεχίσει να παρέχει τα καλύτερα και αυθεντικότερα αποτελέσματα σε όσους ψάχνουν.