Ο Danny van Kooten είναι ένας Ολλανδός προγραμματιστής που αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή άνθρακα του και χρειάστηκαν μόνο μερικά πλήκτρα.

Ο Van Kooten είναι ο συγγραφέας ενος δημοφιλής plugin για το WordPress που βοηθά τους ιδιοκτήτες ιστότοπων να χρησιμοποιούν την υπηρεσία λίστας αλληλογραφίας Mailchimp. Το πρόσθετο του κάνει επίσης τον ιστότοπο μεγαλύτερο προσθέτοντας αρκετές ακόμη γραμμές κώδικα. Κάθε φορά που κάποιος επισκέπτεται τη σελίδα σας, ένας διακομιστής πρέπει να στέλνει μέρος του κώδικα του van Kooten στο πρόγραμμα περιήγησής του. Η αποστολή δεδομένων σε ένα πρόγραμμα περιήγησης χρησιμοποιεί ενέργεια. Όσο λιγότερο κωδικό στέλνετε, τόσο λιγότερη ενέργεια καταναλώνετε.

Έτσι ο van Kooten αποφάσισε να αδυνατίσει. “Αναμόρφωσε” το πρόσθετό του, καθιστώντας το πιο αποτελεσματικό, οπότε τώρα στέλνει 20 KB λιγότερα δεδομένα. Συνολικά, ο ιστότοπος θα καταναλώνει λίγο λιγότερη ενέργεια κάθε μέρα.

Φυσικά, τα 20 KB είναι μια μικρή μείωση. Αλλά δεδομένου ότι 2 εκατομμύρια ιστότοποι χρησιμοποιούν το πρόσθετό του, αθροίζεται. Σύμφωνα με την ακατέργαστη εκτίμησή του, η περικοπή του κωδικού μείωσε την παγκόσμια μηνιαία παραγωγή CO2 κατά 59.000 κιλά, περίπου ισοδύναμο με πτήση από τη Νέα Υόρκη στο Άμστερνταμ και πίσω 85 φορές.

Καθόλου άσχημα για δύο ώρες hacking. «Το θέμα του κώδικα ήταν μακράν το μεγαλύτερο πράγμα που μπορούσα να κάνω», θαυμάζει, «και είναι τρελό, γιατί χρειάζεται πολύ λιγότερη προσπάθεια από το να μην τρώω καθόλου κρέας».

Η στιγμή aha του Van Kooten είναι αυτή που μοιράζονται οι web designers σε όλο τον πλανήτη. Το αποκαλούν «βιώσιμο» web design και προωθείται από τεχνολόγους που μετρούν τον ενεργειακό προϋπολογισμό σχεδόν κάθε σάρωση και κλικ στο οικοσύστημα πληροφοριών μας.

Εάν κάθε ενήλικας στο Ηνωμένο Βασίλειο έστελνε ένα λιγότερο «thank you» email την ημέρα, θα έκοβε 16 τόνους άνθρακα κάθε χρόνο.

Είναι καλό να ρίχνουμε τα φώτα της δημοσιότητας στο αποτύπωμα CO2 του καθημερινού μας λογισμικού …… και εμείς εδώ στην exentric web design κάνουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε.